Втора работна среща по проекта GOLD в Атина

11Тази година успяхме да проведем втората си работна среща в Атина.  Координаторът на проекта CHALLEDU(Гърция) и партньорите READING TO THE OTHERS (Гърция), E-SENIORS (Франция), FRODIZO (Гърция), MUENSTER
UNIVERSITY (Германия) и сдружение „ПОКОЛЕНИЯ“ (България) се срещнахме за
второто обучение на екипите ни по проекта, обменихме добри практики и определихме следващите стъпки по проекта.
Екипът на CHALLEDU представи добрите практики и игрите, които са създали за насърчаване и овластяване на възрастни хора с деменция. Те ни информираха за проекта Bridge, в рамките на който са създадени настолни и дигитални игри за пациенти с деменция. След презентацията всички партньори участваха в симулация на работилница-игра, като по този начин ни дадоха възможност да се запознаем с нови начини за обучение и работа с хората от третата възраст.
Екипът „ Reading to the others “ представи своите добри практики за възрастни хора – по-специално, терапевтичните четения, проведени в отделенията за грижи за възрастни хора, четенията между поколенията, насочени към изграждане на мост между децата и възрастните и накрая частните четения на литературни пасажи, провеждани в домовете на възрастни хора. След презентацията, на партньорите беше дадена възможност сами да направят звукозапис в студиото на Reading to the others.
Екипът на FRODIZO пое щафетата и ни разказа за услугите, които експертите им са разработили за възрастни хора и по-конкретно методите за превенция и справяне с деменцията.
Срещата завърши с набелязване на следващите ни стъпки. Следващата присъствена среща бе насрочена за м. юли 2022 г. в София, България.

GOLD 4th press release