Проучване чрез фокус-групи проект e-Active

time_to_ensure_older_ok_0

Консорциумът по проект Е-ACTIVE, финансиран от програма Еразмус+, работи активно и напредва стъпка по стъпка към реализиране на поставените проектни цели и достигане на желаните крайни продукти – електронен инструмент за повишаване дигиталната компетентност на хора от третата възраст и комбиниран тренинг курс за специалисти, работещи с тази целева група.

За да може да се получи най-добро качество на резултата и да се отразят реалните нужди на бенефициентите, организациите-участнички в проекта проведоха през месец октомври обсъждания във фокус групи, състоящи се от възрастни хора и специалисти, работещи с тях.

Във фокус групите бяха обсъдени следните теми:

  • А. Трудности, които възрастните хора изпитват при използването на нови технологии, подобрение, предложения
  • Б. Отражение на пандемията върху здравословното стареене, обръщане на специално внимание на социалното включване
  • В. Предложения за подобряване на социалното включване на възрастните
  • Г. Характеристики, които електронният инструмент за възрастни хора може да има, с цел подобряване тяхното здравословно стареене и социално участие
  • Д. Съществени характеристики на обучението за професионалисти, насочено както към използване на ИКТ при възрастни хора, така и за подобряване на тяхното здравословно стареене и социално участие.

Резултатите от фокус групите послужиха за основа и ориентация на проектния консорциум при изработването на силабус и план за организиране на бъдещ пилотен тренинг, който се планира за пролетта на 2023 г.