Второ пилотно тестване на онлайн-платформата ACTIMENTIA

Сдружение „Поколения“ работи вече трета година по проект ACTIMENTIA или Физическа активност и ползата от нея при грижа за хора с леки когнитивни нарушения и деменция, партньорски проект, финансиран от програма Еразмус+ (КА2) на Европейския съюз. В рамките на проекта беше разработена интерактивна онлайн-платформа, предлагаша широка гама от физически дейности, вкл. уроци, танци-игри за раздвижване.Онлайн-платформата беше въведена и тествана пилотно веднъж преди повече от половин година, а понастоящем се тества втори път със съдействието на нашата партньорска организация Резиденция за възрастни „Сердика“, Банкя.

3

Целта е получаване на обратна връзка от възрастните резиденти и рехабилитаторите и подобряване на функционалността й.  Тя е отворена за безплатно ползване от страна на професионалисти и всички, които имат интерес към съдържанието й.

Actimentia може да бъде използвана за обогатяване знанията и подкрепа на хора с леки когнитивни нарушения, на такива с деменция и на неформални болногледачи.

Препоръката и подкрепата на ползващите специализирана грижа при регулярни упражнения с платформата може да бъде предимство във времената на ограничени възможности за срещи и индивидуална терапия при карантината заради Ковид 19.

Actimentia е лесна за използване и представя разбираеми разяснения дори на хора с недостатъчни компютърни компетенции, като достъпът не изисква регистрация

Уроците са разнообразни и с различно ниво на трудност, така че ползвателите могат да регистрират прогрес чрез повтарянето им или да преминат към по-високо ниво – адекватно на нуждите им и психологическите им възможности.

Ползвателите могат да изберат дали предпочитат за тренират с виртуален тренер (аватар) или с професионален тренер чрез видеа.

Платформата може да се използва като алтернатива на ежедневната рутина за подобряване на настроението и за мотивиране на пациентите.

Уроците са наистина забавни и стимулират чувствата.

5  4  7