Социална екосистема за забавяне на стареенето, поддържане на добро здраве и повишаване на качеството на живот

cip_en

Сдружение „Поколения” работи като подизпълнител на част от дейностите съвместно с Института по невробиология към БАН по проект SEACW (Социална екосистема за забавяне на стареенето, поддържане на добро здраве и повишаване на качеството на живот).

Проектът се финансира от Европейската програма CIP-ICT-PSP 2012 на Европейската Kомисия. Консорциумът, разработил проекта, се координира от Aliad Conocimiento y Servicio и се състои от общо 9 партньори от 5 страни-членки на ЕС (България, Франция, Италия, Малта и Испания). SEACW се подкрепя от 34 организации, фирми, НПО в областта на здравеопазването, информационните и комуникационни технологии и експерти от цяла Европа и света.

Основната му цел е създаването на „виртуална екосистема”, която да се превърне в електронно място за срещи на тези, които се интересуват от благополучното стареене чрез използване на информационните и комуникационни технологии (ИКТ). Тази виртуална екосистема ще осигурява на хората, занимаващи се със социални дейности, на възрастните и на населението като цяло, информация, средства и обучение в дигитална грамотност и начини за благополучно стареене. Тя също ще окуражава солидарността между поколенията, възможността за трудова заетост на социалните работници и като крайна цел, увеличаването на очакваната продължителност на живот на европейските граждани.

logo-seacw