Как един случаен контакт се превърна в чудесно дълготрайно сътрудничество – БАПЗГ и Сдружениe „Поколения”

Преди две години представители на Института по невробиология към БАН се обърнаха към Сдружение „Поколения” за съдействие при работата по проект SEACW (“Социална екосистема за забавяне на стареенето, поддържане на добро здраве и повишаване на качеството на живот”), финансиран по програма „Конкуретноспособност и иновации“, Тема 3 “ИКТ за здравеопазване, достойно остаряване и социално приобщаване”.  Като изпълнител на една от най-важните дейности, а именно осъществяване на пилотното изпробване на международната интернет-платформа за контакти и онлайн-обучение, Сдружението трябваше да набере 2500 ползватели на различна възраст и с различен  ангажимент. За изпълнението на тази нелесна задача ни съдействаха много наши колеги и приятели, партньорски организации и мрежи, които откликнаха на молбата ни за подкрепа.

Една от тези организации е Българската асоциация на експертите по здравни грижи – БАПЗГ. С тяхната неоценима помощ успяхме да осъществим много важна част от поставената задача – да се изпробват онлайн курсовете. Обучаемите от няколко медицински колежа в страната преминаха през онлайн-тестове и получиха при успешно представяне сертификати, които им носят точки по кредитната система на оценка на знанията и уменията.

Благодарение на установеното добро сътрудничество след приключване на проекта беше осъществено обучение от страна на Сдружение „Поколения” на ръководители на Районни колегии на БАПЗГ от цялата страна по „Комуникация в екип”.

Също така беше сключено споразумение между двете организации за съвместно сътрудничество по проект  WHOLE – Wellbeing and Healthy Choices for Older Adults and their Carers, финансиран по програма ЕРАЗМУС+.  БАПЗГ ще съдейства с експертно мнение и участие на свои представители в предстоящи пилотни обучения за неформални болногледачи.